Eco-pad

Het pad werd in het jaar 2002 in het kader van de dorpsvernieuwing ontwikkeld en is bedoeld om de kulturele en ecologische ontwikkeling van de regio Kellerwald dichterbij te brengen. Het heeft een lengte van ongeveer 5 km. U kunt de afstand over overwegend verharde weg in ongeveer 1,5 á 2 uur wandelen. U ervaart en ontdekt tijdens de wandeling op het ´eco-pad´ de bijzonderheden van het oude kultuurlandschap van het Sneeuwwitje-dorp Bergfreiheit, het voormalige centrum van de mijnbouw in het Kellerwald. U zult zien hoe de huidige vorm van de natuur door de mijnbouw beinvloed is. Hoe de mens de natuur haar huidige structuur gegeven heeft.

 

Download
Plan-Ökopfad.pdf
Adobe Acrobat Dokument 2.3 MB

Een vroegere benaming van het Kellerwald was waarschijnlijk Köhlerwald, aangezien de Köhler - mijnwerkers - grote hoeveelheden houtskool naar de hoogovens brachten om ijzererts te maken. In ieder geval sinds de Middeleeuwen werd het huidige natuurpark Kellerwald bewerkt. Er zijn echter ook sporen uit de tijd van de Kelten. In het Geopark Grenzwelten, waartoe het mijnmuseum behoort, kunt u tijdens een rondleiding door de oude mijngangen een indruk krijgen van de harde, zware werkomstandigheden in de mijn gedurende de Middeleeuwen. De rondleiding duurt ongeveer 25 minuten.


De weg leidt u, langs geologisch interessante plekken, langs de pruisische ´enclave Fischbach´, en langs de Hüttenteich ( een vijver gebruikt voor een hoogoven), door bos en weiden. Ongeveer halverwege de wandeling is er een schuilhut van waaruit u een prachtig uitzicht heeft over het dorp. Op in totaal 17 borden langs de weg leest u informatie over de interessante wetenswaardigheden ter plekke. U kunt lezen over de samenstelling van de berg en de mijn, over ´Pingen´, over de Bergfreiheiter golf, over het perzikvormige klokje (campanula), over de orchidee het vogelnestje(Neottia nidus-avis) en nog veel meer. En ook bij een omweggetje naar het in het centrum van het dorp gelegen Sneeuwwitje-huis over de verbinding van het mijnwerkersoord met het wereldberoemde sprookje van de gebroeders Grimm.


Vakkundige rondleiding na telefonische afspraak op nummer + 49 (0)5626 592.

Schutzhütte                            Bergfreiheiter Welle                       Fledermausstollen                        Kunstgraben

Wandelen rond het Sneeuwwitje-dorp