Mijnmuseum en mijndienstmuseum

Hier wordt u begroet door de puntmutsen met een

"Veel geluk!"

Wist u dat de puntmutsen de eerste beschermhelmen van de mijnwerkers waren?

De punt, de ´Gugel` of kap, zoals de mijnwerkers ze noemden, werd met wol en lappen opgevuld en beschermde het hoofd.

Sinds 1552 is de mijnbouw in het Sneeuwwitje-dorp aanwijsbaar. Met het verlenen van de Bergfreiheit, de vrijstellingen voor de mijnbouw en zijn mijnwerkers, op 14.09.1561 werd het mijnbouwersdorp gesticht en sindsdien heet het ook zo: Bergfreiheit. Er vond waarschijnlijk al in de tijd van de Kelten mijnbouw plaats in het Kellerwald. Een ringwal op de Wüstegarten, de hoogste berg van het Kellerwald, is getuige van deze Keltische invloed. Vandaag de dag zijn de smelterijen gedoofd en het dreunen van de hamers in de smederijen is verstomd. Het is stil geworden in het Urfdal: moge deze stilte voortduren en veel mensen ontspanning en rust geven.


De mijnbouw heeft door het ontstaan van deze smederijen en hoogovens gedurende 4 eeuwen een grote invloed op het gebied uitgeoefend, ja, zelfs de aanzet gegeven tot de bouw van deze nederzetting. De mensen vonden hier werk en daardoor eten, voor velen is dit mijnwerkersdorpje hun thuis geworden. In onze huidige tijd heeft deze locatie geen enkele economische, maar alleen nog historische betekenis. Vooral voor het toerisme. De mijn werd in 1974 voor bezoekers toegankelijk gemaakt en laat duidelijk zien onder welke zware omstandigheden de mijnwerkers in de Middeleeuwen moesten werken. Naast deze mijn geeft ook het oudste Hessische bureau voor mijnbouw informatie over de mijnbouw in het Kellerwald. Het gebouw waarin deze dienst zich bevindt, stamt uit het jaar 1676 en ligt in het centrum van het dorp, niet ver van de mijnwerkerskerk (Bergmannskirche) en het Sneeuwwitje-huis.

 

De bezoekersmijn is geopend van:

 

april - oktober

 

Rondleidingen op zaterdag en zondag om 14:00 en 15:00 uur / elk ca. 1 uur

 

Groepsrondleidingen of kinderverjaardagsfeestjes met speurtocht in de mijn zijn in overleg ook mogelijk buiten de reguliere rondleidingstijden voor groepen vanaf 10 personen.

 

Winterstop van november tot maart! In verband met vleermuisbescherming zijn er in deze periode geen rondleidingen. (ook geen speciale tours)

 

Status: Februari 2024. Aanpassingen worden hier bekend gemaakt!


 

 

Het museum "Altes Bergamt" heeft de volgende openingstijden:

 

21 maart tot 31 oktober: dagelijks van 9.00 tot 18.00 uur

 

 

Adres:

Kellerwaldstraße 18, 34537 Bad Wildungen - Bergfreiheit

 

  

De ontwikkeling van een nieuw bedrijfsplan voor de kopermijn Bergfreiheit maakte een aanpassing in de organisatie van de bezoekers en een actualisatie van de plattegrond van de mijn noodzakelijk. Beide zijn door Eckhard Sander 2018/2019 aangepast en kunnen hier ingezien / gedownload worden.

 

Download
Grundriss, Lage und Grubenordnung
Flyer-Grundriss.pdf
Adobe Acrobat Dokument 997.5 KB