Een sprookjesrijke omgeving

 

Bergfreiheit, het idyllisch gelegen mijnbouwdorp in het Noordhessische Kellerwald, is hoogstwaarschijnlijk het gebied waar het sprookje van Sneeuwwitje en de zeven dwergen van de gebroeders Grimm is ontstaan. Dit schrijft Eckhard Sander, een streekdeskundige, in zijn boek “Schneewittchen – Märchen oder Wahrheit – ein lokaler Bezug zum Kellerwald”.

 

Het schilderachtige mijnbouwdorpje met ca 350 inwoners ligt te midden van het grootste aaneengesloten beukenbos van Europa, n.l. het Nationaalpark Kellerwald-Edersee.

 

Via een goed aangegeven netwerk van wandelpaden, dat de prachtige natuur van de dicht beboste bergkammen op een hoogte van 300 tot 675 m. boven NAP toegankelijk maakt, kun je wandelingen maken via de 176 km. lange “Kellerwaldsteig”, het cultuurhistorisch- ecologisch leerpad of lopen naar de Kellerwaldturm op de nabijgelegen “Wuestegarten” 675 m boven NAP.

Geschiedenis  van het dorp


Beelden van het dorp


handel  en verenigingenIn het voornamelijk uit vakwerkhuizen bestaande dorp is veel te beleven en te zien. O.a. Hessens oudste mijnbouwkundige dienst met een klein museum, waarin de geschiedenis daarvan wordt vertoond. Er worden hier rondleidingen aangeboden. Tevens wandelingen onder leiding van een gids, gericht op de cultuur en geschiedenis, een combinatie van mijnbouw, het oude dorp en de mijnbouwkundige dienst.